<img src="https://queue.simpleanalyticscdn.com/noscript.gif" alt="" referrerpolicy="no-referrer-when-downgrade">
Skip to content

Zes tips voor optimaal onderhoud van uw heftrucks

Een goede heftruck is een investering die zichzelf ruimschoots terugverdient. Om echter optimaal van uw trucks te kunnen profiteren en een maximale return on investment te realiseren, is het wel van belang dat uw heftrucks goed onderhouden worden. Hier zijn zes tips voor goed heftruck onderhoud.

Goed heftruck onderhoud begint bij goed schoonhouden

Zowel bij een elektrische heftruck als bij trucks met een verbrandingsmotor is het van groot belang dat deze regelmatig en correct gereinigd worden. Gebeurt dit niet, dan zullen vuil en stofdeeltjes ervoor zorgen dat de truck sneller slijt, minder betrouwbaar wordt en meer energie verbruikt. Met name kritieke onderdelen als de motor en het hydraulische systeem zijn gevoelig voor vuil. Reinig de truck dus regelmatig volgens de instructies die u ontvangen heeft van uw leverancier.

Over het algemeen kunt u trucks het beste reinigen met perslucht en reinigingsmiddelen. Het gebruik van hogedrukspuiten kan het best zoveel mogelijk vermeden worden, omdat hierdoor elektrische componenten en luchtfilters beschadigd zullen raken. Diesel- en LPG heftrucks die erg vuil zijn kunnen eventueel wel schoongemaakt worden met een hogedrukspuit, maar kijk hier altijd mee uit.

Check dagelijks onderdelen van de vorkheftruck

Door dagelijks belangrijke onderdelen van de heftruck na te lopen en te controleren op gebreken, wordt niet alleen de levensduur van de heftruck vergroot. Ook verkleint u op deze manier de kans op ongelukken en zo verhoogt u de werkveiligheid in het magazijn. Controleer dus dagelijks voordat u de trucks in gebruik neemt of alle kritieke onderdelen naar behoren functioneren. Denk hierbij aan de bekabeling, de hefmast, filters, de vork, de boordcomputer, banden en eventuele lekkages. In de meegeleverd instructies vindt u alle onderdelen die dagelijks gecheckt dienen te worden.

Zorg goed voor de heftruck batterij

Maakt u gebruik van elektrische trucks met tractiebatterijen (oftewel loodzuuraccu’s)? Dan is een juiste omgang en goed onderhoud van de accu essentieel om zo lang mogelijk van de batterij gebruik te kunnen maken. Een tractiebatterij heeft namelijk een beperkt aantal laadcycli en iedere keer dat de batterij aan de lader gaat, telt als een laadcyclus. Laad de batterij dus pas op wanneer hij dit aangeeft (bij ongeveer 20% capaciteit) en laad altijd door totdat de accu helemaal vol is. Gebruik ook altijd het voor de accu bestemde laadstation. Houd er verder rekening mee dat de een tractiebatterij regelmatig bijgevuld moet worden met (gedemineraliseerd) water en vermijd gebruik bij hele hoge of hele lagen temperaturen. Dus kortom:

  • Plaats de accu direct aan de lader wanneer hij nog 20% capaciteit over heeft, dus bij 80% ontlading. Het accusysteem zal aangeven wanneer dit het geval is.
  • Laat de accu aan de lader tot hij voor 100% is opgeladen.
  • Gebruik voor opladen altijd het specifiek voor de accu bestemde laadstation.
  • Laat batterijen niet tussentijds op.
  • Gebruik speciaal gedemineraliseerd water om de accu bij te vullen.
  • Vermijd temperaturen hoger dan  25 en lager dan 0 .

Investeer in goed opgeleid personeel

Voor de veiligheid op de werkvloer en om problemen met uw materieel tot een minimum te beperken, is niets zo belangrijk als bekwaam personeel. Niet voor niets is een certificaat verplicht voor bestuurders van heftrucks en andere magazijntrucks. Mitsubishi is uw betrouwbare partner wanneer het gaat om bedrijfstrainingen en cursussen op het gebied van werken met magazijntrucks. Wij zorgen dat de kennis en vaardigheid van uw medewerkers up-to-date blijft en dat zij in het bezit zijn van alle nodige certificaten. Meer weten? Ontdek hier meer over onze trainingen.

Maak gebruik van een heftruck onderhoudsplan

Koopt u uw heftrucks bij Mitsubishi Forklift Trucks? Dan leveren wij de trucks inclusief een onderhoudsplan, waarbij uw trucks dus periodiek het nodige onderhoud krijgen. Een onderhoudsplan is altijd maatwerk en afgestemd op de inzet van de trucks. Belangrijke factoren bij de frequentie en het soort onderhoud zijn onder meer het aantal gebruiksuren per week, de omgeving waarin de trucks opereren, het type last en het type trucks dat u heeft. Zo zal bij intensief gebruik frequenter onderhoud nodig zijn dan wanneer trucks slechts enkele uren per week ingezet worden.

Ook bij beperkte inzet raden wij aan om heftrucks in ieder geval om de zes maanden te laten nakijken door een servicemonteur. Dit is vaak ook verplicht in verband met de garantie-eisen en de voorwaarden die verzekeringsmaatschappijen stellen aan uw materieel.

Schakel direct een servicemonteur in bij problemen

Ondanks goed onderhoud en correct gebruik kan het toch voorkomen dat een voertuig storingen geeft of schade vertoont. Om onveilige situaties en verdere schade te voorkomen, is het in dit geval van belang om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Dus heeft u problemen met één van uw trucks? Zet de truck dan buiten gebruik en neem direct contact op met één van onze servicemonteurs. Er is altijd een monteur dichtbij uw bedrijfslocatie, waardoor wij snel het nodige heftruck onderhoud uitvoeren en de stilstand voor u tot een minimum beperken.