<img src="https://queue.simpleanalyticscdn.com/noscript.gif" alt="" referrerpolicy="no-referrer-when-downgrade">
Skip to content

Zeven tips om optimaal te werken met lasten op grote hoogtes

In een conventioneel magazijn wordt gewerkt met magazijnstellingen van zo’n vier meter hoog. Door de beperkte hoogte en de brede gangpaden kan hier prima volstaan worden met een gangbare heftruck en een bestuurder met een standaard heftruckopleiding. Vraagt u echter het uiterste van uw magazijn? Om optimaal gebruik te maken van de beperkte ruimte hebben magazijnstellingen met hoogtes van zeven tot meer dan vijftien meter en smalle gangpaden dan absoluut de voorkeur. Deze manier van werken vergt echter wel ander materieel en stelt hogere eisen aan uw medewerkers. Hier zijn zeven tips om optimaal te werken met lasten op grote hoogtes.

1. Kies het juiste type truck

Met een verrassend grote wendbaarheid uitzonderlijke maximale hefhoogtes tot wel 7,5 meter staat een elektrische heftruck van Mitsubishi zeker ook zijn mannetje op grote hoogtes. Maar wilt u nóg hoger en nóg meer wendbaarheid? Ga dan voor een reachtruck of een VNA-truck. Met maximale hefhoogtes van respectievelijk veertien en negentien meter zijn deze types trucks in alles ontworpen om optimale prestaties te leveren in (zeer) smalle gangpaden. Het voordeel van een reachtruck is dat deze ook prima geschikt is om lasten over afstanden te verplaatsen, net als een conventionele heftruck. Een VNA-truck is minder wendbaar, maar kan nóg sneller en efficiënter werken op grote(re) hoogtes.

2. Let op het zicht op de lading

Om effectief en veilig te werken met ladingen op grote hoogtes is goed zicht naar boven van het allergrootste belang. Het goed kunnen zien van de lading zorgt immers voor controle, waardoor er sneller en veiliger gewerkt kan worden. Let er bij de aanschaf van bijvoorbeeld een reachtruck dus op dat deze optimaal zicht biedt. Dit is namelijk zeker niet bij iedere truck het geval. Het ontwerp van een Mitsubishi truck garandeert in ieder geval wel maximaal zicht op de lading. Onze trucks zijn onder meer uitgerust met een doorzichtige cabine en een gepatenteerde mast, die zo is ontworpen dat de bestuurder nooit het zicht verliest op de vorkpunten.

3. Zorg voor comfort

Een volle shift achter elkaar werken met lasten op hoogtes van tien meter en meer is een uitdaging, zelfs voor de beste bestuurders. Het is onvermijdelijk dat bestuurders op den duur vermoeid worden en dat hun productiviteit hierdoor achteruit gaat. Om dit verlies in focus tot een minimum te beperken, kiest u een truck die maximaal comfort biedt aan de bestuurder. Op deze manier blijft de bestuurder langer scherp, wat een flinke winst in productiviteit zal opleveren. Gun uw medewerkers dus een truck die gebouwd is voor hen en met hun comfort altijd in het achterhoofd. Met een uiterst comfortabele stoel en een intuïtieve bediening zijn Mitsubishi trucks als geen ander ontworpen met het oog op comfort en productiviteit.

4. Hulpmiddelen om precies te kunnen werken op grote hoogtes

Naast een comfortabel design maken ook actieve systemen en slimme hulpmiddelen het werken op grote hoogtes makkelijker en daardoor effectiever. Wilt u een maximaal presterend magazijn? Kies dan voor trucks die zijn uitgerust met dit soort systemen. Bij Mitsubishi rusten we de trucks bijvoorbeeld uit met een zelfcorrigerend chassis dat bewegingen van een geheven last automatisch compenseert. Dit zorgt voor extra stabiliteit, net als het Soft Motion systeem, dat met behulp van een algoritme kantelings- en zijverschuivingssnelheden automatisch aanpast.

5. Investeer in goed getrainde medewerkers

Zelfs met de meest geavanceerde truck is het werken met lasten op grote hoogtes beslist geen kinderspel. Investeer daarom in goed opgeleide medewerkers. Hoewel een reachtruck in veel opzichten op een conventionele heftruck lijkt, zijn er grote verschillen op het gebied van besturing en veiligheid. Daarom is voor het werken met een reachtruck het reachtruck certificaat verplicht. Meer weten over het goed trainen van uw medewerkers? Bij Mitsubishi kijken we graag samen met u welke training uw medewerkers nodig hebben, afhankelijk van inzet en ervaring.

6. Vergeet de hoge magazijnstellingen niet

Naast een goede truck met een goed getrainde chauffeur, kan ook de kwaliteit en inrichting van de magazijnstellingen een groot verschil maken in productiviteit en veiligheid. Zorg dus in de eerste plaats voor degelijke magazijnstellingen en laat deze periodiek onderhouden en keuren. Door de stellingen slim vorm te geven en uit te rusten, wordt de veiligheid en de productiviteit extra verhoogd. Denk aan palletstoppers aan de achterzijde van de stelling en opvallende kleuren van de dwarsliggers, zodat deze goed zichtbaar zijn voor de reachtruckbestuurder.

7. Overweeg de inzet van AGV’s

Om de productiviteit nog verder te verhogen en de kans op fouten tot een absoluut minimum te beperken is nog verdere automatisering een interessante oplossing. Overweeg bijvoorbeeld het gebruik van Automatisch Geleide Voertuigen (AGV). Dit zijn volledig geautomatiseerde trucks die niet bestuurd worden door een kwetsbare chauffeur die fouten kan maken, maar door een computer. Met name in sterk presterende magazijnen, waar alles draait om efficiëntie en snelheid, bewijzen AGVs hun waarde. Dankzij slimme sensoren en scanners bij de vorkzijn ze perfect toegerust voor het werken met lasten op grote hoogtes met minimaal risico op fouten en ongevallen.