<img src="https://queue.simpleanalyticscdn.com/noscript.gif" alt="" referrerpolicy="no-referrer-when-downgrade">
Skip to content

Reachtruck certificaat verplicht? – Zorg voor goede training van uw medewerkers

Niets is zo belangrijk als de veiligheid van uw medewerkers. Niet alleen omdat u goed wilt zorgen voor uw meest waardevolle bedrijfskapitaal, maar ook omdat ongevallen flinke juridische en financiële gevolgen kunnen hebben. Werkt u met reachtrucks in uw magazijn? Dan moet iedere bestuurder in het bezit zijn van een reachtruck certificaat. In dit artikel leest u wat dit certificaat precies inhoudt, in hoeverre het heftruck certificaat verplicht is, hoe lang het geldig is, de regels rondom dit certificaat en hoe u er samen met Mitsubishi voor zorgt dat uw medewerkers gecertificeerd zijn.

Wat is een reachtruck certificaat?

Een reachtruck certificaat is een certificaat waarmee een bestuurder kan aantonen dat hij beschikt over de nodige kennis en vaardigheden om veilig en verantwoord een reachtruck te bedienen en de risico’s kent van het besturen van het voertuig. U kunt het goed vergelijken met een rijbewijs of bijvoorbeeld een EPT certificaat. Net zoals een rijbewijs nodig is om met een auto te mogen rijden, is ook een reachtruck certificaat nodig om met een reachtruck te mogen rijden en werken: een rijbewijs voor reachtrucks dus!

Certificaat voor reachtrucks

Voor het besturen van een reachtruck is een ander certificaat nodig dan voor bijvoorbeeld een heftruck. Dit is omdat een reachtruck een uniek voertuig is, en dus ook qua besturing uniek. Uniek aan een reachtruck zijn onder meer de zeer hoge maximale hefhoogte en de uitschuifbare steunpoten, die gebruikt worden om het voertuig in balans te houden. Hierdoor is een reachtruck zeer wendbaar, wat hem in combinatie met de grote maximale hefhoogte ideaal maakt voor in smalle gangpaden met hoge magazijnstellingen.

Is een reachtruck certificaat verplicht?

Een reachtruck certificaat is in theorie niet verplicht, maar in de praktijk wel. Dat moeten we uitleggen. Wanneer we namelijk kijken naar de Arbowet, dan is dan daar geen artikel in opgenomen waarin staat dat het hebben van een reachtruck certificaat verplicht is. Ook in andere wetten staat niet expliciet genoemd dat iedere reachtruck bestuurder in het bezit moet zijn van een certificaat.

Wel zijn werkgevers verplicht ervoor te zorgen dat er in het bedrijf zo veilig mogelijk gewerkt wordt. Dat wil zeggen dat risico’s op ongevallen en letsel tot een minimum moeten worden teruggedrongen. Dit gaat niet alleen over het creëren van een veilige werkomgeving, maar dus ook over het zorgen voor goed getrainde en bekwaam opgeleide medewerkers. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om hun medewerkers goed te trainen en moeten ook kunnen aantonen dat hun medewerkers over voldoende kennis en kunde beschikken.

Om aan te kunnen tonen dat medewerkers goed getraind zijn, wordt er in Nederland (en trouwens overal ter wereld) gewerkt met certificaten. Onder meer controlerende overheidsinstanties en verzekeringsmaatschappijen erkennen enkel een reachtruck certificaat als een bewijs dat iemand bekwaam genoeg is om een reachtruck te besturen. Vandaar ook dat bedrijven het hebben van een certificaat intern verplicht stellen om te mogen weken met een bepaald voertuig. In de praktijk is een reachtruck certificaat dus verplicht voor iedereen die met een reachtruck werkt.

Let op geldigheid van het certificaat

Houd er rekening mee dat een truck certificaat niet alleen verplicht is, maar dat het ook niet te oud mag zijn. Een bestuurder moet immers kunnen aantonen dat zijn kennis en vaardigheden up-to-date zijn. Daarom is een certificaat voor een reachtruck maximaal vijf jaar geldig. Zijn de vijf jaren verstreken? Dan volgt de bestuurder een herhalingscursus en krijgt hij een nieuw certificaat.

Waarom is een reachtruck certificaat zo belangrijk?

Zorgen dat al uw reachtruck bestuurders voorzien zijn van een geldig certificaat, is om de volgende redenen van groot belang:

  • U kunt de arbeidsinspectie laten zien dat uw medewerkers bekwaam kunnen werken, en voorkomt hiermee het risico op boetes en andere straffen.
  • Bij een bedrijfsongeval kunt u zowel bij de verzekeringsinstanties als de inspectie aantonen dat u aan de voorwaarden voor veilig werken voldoet. Zonder certificaten loopt u het risico dat de verzekering niet uitkeert en kunt u aansprakelijk worden gesteld voor geleden letsel.
  • Uw magazijn is een veiligere werkplaats, waardoor medewerkers minder snel uitvallen en tevredener zullen zijn over het werk.

Mag je ook andere trucks besturen met een reachtruck rijbewijs?

Een certificaat voor reachtrucks is enkel en alleen geldig voor een reachtruck. Heeft u dus een medewerker die naast werk op de reachtruck bijvoorbeeld ook werk op een heftruck uitvoert? Dan dient deze in het bezit te zijn van twee certificaten: één voor de reachtruck en één voor de heftruck. Voor ieder voertuig geldt namelijk een apart certificaat. Werken u medewerkers op meerdere voertuigen? Geef dit dan bij ons aan. Omdat het besturen van verschillende magazijntrucks in veel opzichten op elkaar lijkt, kunnen wij hiervoor gecombineerde trainingen aanbieden.

Werk veilig en laat Mitsubishi Forklift uw medewerkers trainen

Een reachtruck certificaat kan behaald worden door medewerkers een reachtruck training te laten volgen. Hiervoor bent u bij Mitsubishi Forklift aan het goede adres. Tijdens een training leert de medewerker hoe hij veilig en bekwaam met een reachtruck kan werken en is aandacht voor zowel theorie als praktijk. Na afloop is er een theorie- en praktijkexamen en als dit goed gaat krijgt de medewerker het certificaat overhandigd. Tijdens de training maken wij gebruik van uw eigen reachtrucks, zodat de training maximaal effectief is. Indien u wenst kunnen trainingen geheel aangepast worden aan het niveau van de bestuurder(s) en kunnen trainingen gecombineerd worden met trainingen voor andere magazijntrucks.

Meer weten over het verplichte reachtruck certificaat of onze reachtruck trainingen? Of wilt u direct een training aanvragen voor uw medewerker(s)? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Wij helpen u graag.