<img src="https://queue.simpleanalyticscdn.com/noscript.gif" alt="" referrerpolicy="no-referrer-when-downgrade">
Skip to content

Zo onderhoudt u de batterij van uw heftruck

Werkt u met elektrische heftrucks of andere elektrische magazijntrucks? Dan is goed onderhoud van de accu ontzettend belangrijk. Een heftruck accu gaat bij gedegen onderhoud namelijk tot wel vijf jaar langer mee dan wanneer u hier niet goed op let. In dit artikel leest u alles over het onderhouden van de accu van uw trucks. We gaan in op hoe en wanneer u hem moet opladen, bijvullen en onderhouden. Ook leggen we uit hoe u accu’s veilig op kunt laden.

Onderhoud tractiebatterij vs onderhoud lithium-ion accu

Voor de duidelijkheid: in dit artikel behandelen we het onderhoud van tractiebatterijen, ook wel bekend als loodzuuraccu’s. In plaats van loodzuuraccu’s wordt er bij aanschaf van elektrische heftrucks tegenwoordig ook veel gekozen voor li-ion-accu’s, juist omdat deze praktisch geen onderhoud nodig hebben. Ook tussentijds opladen is bij dit type accu’s geen enkel probleem. Het werken met lithium-ion batterijen vereist alleen wat gedragsveranderingen van medewerkers. Zo moeten trucks tijdens de pauze altijd aan de lader, wat bij een tractiebatterij juist niet de bedoeling is.

Heftruck batterij opladen bij 80% ontlading

Voor de levensduur van een loodzuuraccu is het van groot belang dat deze op de juiste manier wordt opgeladen. Gebruik hiervoor de volgende vier vuistregels:

  1. Laad de batterij direct op wanneer hij voor 80% ontladen is. De meeste accusystemen geven dit aan door middel van een lampje of een geluidsignaal. 
  2. Ontkoppel de lader niet voordat de accu volledig is opgeladen. Laad de accu dus altijd tot volle capaciteit.
  3. Laad de loodzuur-accu van uw trucks niet tussentijds op. 
  4. Gebruik altijd de voor de accu bestemde lader. 

Het volgen van deze vuistregels is zo belangrijk, omdat iedere loodzuurbatterij een levensduur heeft van ongeveer 1500 laadcycli. Iedere keer dat de batterij aan de lader wordt gekoppeld, geldt als een laadcyclus. Wanneer u dus de accu gaat laden wanneer hij nog meer dan 20% geladen is of een laadcyclus afbreekt voordat de 100% is bereikt, maakt u niet optimaal gebruik van de accucapaciteit per laadcyclus. Zo verspilt u dus kostbare gebruiksuren van uw accu en vermindert u de levensduur van de accu.

Verder is het verder dan 80% ontladen van de accu schadelijk voor de accu. Dit zal namelijk leiden tot sulfatering. Sulfatering houdt in dat het loodsulfaat dat ontstaat tijdens het ontladen uitkristalliseert en de accu verstopt. Hierdoor verliest de batterij capaciteit en wordt de levensduur dus ook weer verlaagd. 

Heftruck batterij bijvullen met gedemineraliseerd water

Een loodzuurbatterij is naast elektrolyt  (accuzuur) gevuld met water. Dit is geen kraanwater, maar gedemineraliseerd water: speciaal water dus, vrij van mineralen. Het is belangrijk dat dit water gedemineraliseerd is, want anders kan kortsluiting ontstaan. 

Omdat bij het gebruik van de accu in een magazijntruck het water verdampt, dient dit voor iedere cel regelmatig worden bijgevuld. Doe dit in ieder geval wekelijks of wanneer het onderste deel van de korf die u ziet wanneer u de dop van het reservoir losdraait dreigt droog te vallen. Het is belangrijk dat de korf niet droogvalt, omdat dit schadelijk is voor de loodplaten. Vul bij totdat het onderste deel van de korf geheel onder water staat en niet verder. Het beste moment om de accu bij te vullen is wanneer deze net is opgeladen, en dus nog warm is.

Vermijd extreme temperaturen

Een standaard tractieaccu presteert het beste in temperaturen tussen de 0 en 25 . Wanneer de accu wordt gebruikt bij hogere temperaturen, zal de gebruiksduur flink afnemen. Bij lagere temperaturen verminderen de prestaties van de accu al snel met zo’n 30 procent. Vermijd dus locaties met hele hoge of hele lage temperaturen. Werkt u met de trucks in zeer warme omgevingen als een ijzerfabriek of in koude omgevingen zoals een vriesmagazijn? Onze experts adviseren u graag over welk type accu u dan het beste kunt inzetten.

Veilig opladen van de batterij

Goed onderhoud is veilig onderhoud. Omdat heftrucktractiebatterijen sterk bijtend zwavelzuur bevatten, dient er altijd volgens de voorschriften mee gewerkt te worden. Laad de batterijen daarom enkel op aan het laadstation en laat uw laadstation regelmatig controleren en onderhouden door een servicemonteur. Houd daarnaast tijdens het opladen en werken met de accu’s de volgende veiligheidsvoorschriften in acht: 

  • Zorg voor voldoende ventilatie bij het laadstation.
  • Vermijd roken, vonken en vuur in de buurt van het laadstation. 
  • Zorg ervoor dat er altijd brandblusapparatuur aanwezig is. 
  • Zet de lader pas aan wanneer de accu aan de lader is gekoppeld.
  • Draag tijdens het werken met accu’s altijd goede beschermingsmiddelen, dus handschoenen, veiligheidsbril en beschermende kleding. 

Heeft u vragen over het onderhoud van uw heftruck accu? Wilt u een laadstation laten inrichten of onderhouden? Of werkt u met verouderde accu’s die aan vervanging toe zijn? Onze experts beantwoorden met plezier al uw vragen en adviseren u graag over de beste oplossing.