<img src="https://queue.simpleanalyticscdn.com/noscript.gif" alt="" referrerpolicy="no-referrer-when-downgrade">
Skip to content

Acht signalen dat uw heftruck onderhoud nodig heeft

Tijdig en periodiek uw heftrucks onderhouden zorgt voor minder stilstand, een langere levensduur en voorkomt onveilige situaties. Toch kan het in tijden van strakke deadlines, seizoensdrukte of simpelweg omstandigheden gebeuren dat heftrucks zwaarder belast worden dan normaal en optimaal onderhoud lastig is. Met name oudere trucks lopen dan verhoogd risico op uitval. Maar hoe kunt u zien dat een heftruck kapot aan het gaan is? Hier zijn acht signalen dat een heftruck direct onderhoud nodig heeft.

Symptomen van een kapotte heftruck

Het gebeurt zelden dat een heftruck van de een op de andere dag kapot gaat. Negen van de tien keer zal uw heftruck symptomen vertonen die wijzen op een naderende stilstand. Let met name op de volgende acht symptomen:

  • Lekkages
  • Problemen met de kettingen
  • Vreemde geluiden tijdens gebruik
  • Vorkschade
  • Functionele beperkingen
  • Licht- of geluidsignalen
  • Stuurproblemen
  • Batterijproblemen

Lekkages

Een heftruck is voorzien van diverse vloeistoffen die noodzakelijk zijn voor een goede werking. Denk aan remvloeistof en hydraulische olie. Remvloeistof is essentieel voor een goede werking van de remmen, terwijl hydraulische olie onmisbaar is om te kunnen liften. Regelmatig inspecteren op lekkages is dus erg belangrijk om te voorkomen dat essentiële systemen niet meer functioneren. Signaleert u een lekkage? Zet de truck dan stil en vraag direct service aan om meer schade te voorkomen.

Schade aan kettingen

Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel. Met andere woorden: de hele ketting moet in optimale conditie zijn om potentieel zeer gevaarlijke situaties te voorkomen, waarbij lasten kunnen vallen. Ook kan een kapotte ketting motorproblemen veroorzaken. Ziet uroetsvorming op de ketting of gaat deze kinken? Neem dan geen risico en haal uw truck van de werkvloer.

Vreemde geluiden tijdens het werk

Een soepel draaiende heftruckmotor maakt geen bijgeluiden. Hoort u tijdens het bedienen van de heftruck vreemde geluiden, zoals een tikken, zoemen, bonken of een soort gillen? Zet de truck dan stil en laat deze zo snel mogelijk nakijken. Er kunnen problemen zijn met de heftruckmotor, het hydraulisch systeem, de versnellingsbak of de uitlaat. Neem geen risico!

Vervorming van de vork

De vork van de heftruck is een slijtageonderdeel. Dat wil zeggen dat de vorken periodiek vervangen dienen te worden, na een bepaald aantal gebruiksuren. In tijden van intensief gebruik kan het echter gebeuren dat vorken sneller slijten dan normaal. Ze kunnen dan vervormen of kromtrekken, wat grote risico’s met zich mee brengt. Inspecteer dus regelmatig de vorken en maak een afspraak met uw servicemonteur indien u problemen waarneemt.

Functionele beperkingen

Een heftruck is in alles ontworpen om zijn rol als schakel in uw intralogistieke processen optimaal te vervullen. Door defecten of problemen kan het echter voorkomen de functionaliteit achteruit gaat. Denk aan beperkingen bij het heffen van lasten, het rijden, remmen of het uitvallen van de verlichting. Al deze problemen zorgen er niet alleen voor datde productiviteit van uw processen achteruit gaat, maar kunnen ook gevaarlijke situaties opleveren. Merkt u dus functionele problemen? Haal de heftruck dan uit gebruik en laat deze nakijken.

Licht- of geluidsignalen op in de truck

De meeste moderne heftrucks zijn uitgerust met een informatiepaneel. Dit paneel geeft u alle belangrijke informatie en in geval van problemen een signaal dat aangeeft dat er iets mis is met uw truck. Logischerwijs dient u deze signalen nooit te negeren. Branden er waarschuwingslampjes of een geluidsignaal tijdens het bedienen van de heftruck? Laat uw truck dan zo snel mogelijk inspecteren!

Problemen met sturen

Uw chauffeurs moeten blind kunnen vertrouwen op de stuurcapaciteiten van een vorkheftruck. Het missen van een bocht of het niet goed in kunnen sturen van de truck kunnen immers grote consequenties hebben. Problemen met sturen kan wijzen op verschillende defecten, van lekkages in de stuurbekrachtiging tot niet goed uitgelijnde banden. Hoe dan ook: haal bij tekenen van stuurproblemen de truck direct uit dienst en laat hem nakijken.

Problemen met de batterij

Met name bij heftrucks voorzien van tractiebatterijen is goed onderhoud van de batterij van groot belang. Onder meer het correct laden en het regelmatig bijvullen van de batterij met gedestilleerd water is essentieel voor een lange levensduur. Iedere batterij komt echter vroeg of laat aan zijn einde en moet dan vervangen worden. Ook kan in sommige gevallen door reparaties de levensduur verlengd worden. Heeft u problemen met de batterij? Gaat hij bijvoorbeeld sneller leeg dan dat u gewend was? Laat dan de accu van uw heftruck nakijken door een expert.

Zorg voor goed heftruck onderhoud en voorkom stilstand en onveilige situaties

Hoewel het soms lastig kan zijn om trucks te blijven controleren en periodiek te onderhouden, is dit zeker in geval van zware belasting essentieel. Een goed onderhouden truck verkeert immers altijd in topconditie, wat het risico op problemen en uitval tot een minimum beperkt. Wacht dus niet op de signalen die uw heftruck geeft, maar handel proactief om problemen voor te zijn. Onze servicemonteurs adviseren u graag welk type onderhoud en welke onderhoudsinterval het best bij uw bedrijf en uw processen past.