<img src="https://queue.simpleanalyticscdn.com/noscript.gif" alt="" referrerpolicy="no-referrer-when-downgrade">
Skip to content

Moet mijn heftruck een kenteken hebben?

Sinds 1 januari 2021 is de kentekenplicht voor heftrucks ingegaan. Deze aanpassing in dewegenverkeerswet betekent dat vrijwel iedere nieuwe heftruck nu voorzien moet zijn van een kenteken en geregistreerd moet staan bij de RDW. In dit artikel vindt u een overzicht van alle informatie rondom dit onderwerp en geven we antwoord op de vraag wanneer een kenteken voor een heftruck verplicht is. Daarnaast gaan we in op de overige eisen die gesteld worden aan heftrucks op de openbare weg en leest u wat u moet doen in het geval u een oudereheftruck heeft zonder kenteken.

Kentekenplicht heftrucks vanaf 1300 mm breedte

Een kenteken is op dit moment verplicht voor iedere nieuwe heftruck (geregistreerd na 1 januari 2021) met een breedte van meer dan 1300 mm, op het moment deze gebruikt wordt op de openbare weg. Ook trucks die minder breed zijn, maar een aanhanger trekken, moeten voorzien zijn van een kenteken. Heeft u een oudere heftruck of gebruikt u de truck niet op de openbare weg? Dan heeft de heftruck dus geen kenteken nodig. 

Deze kentekenplicht geldt overigens niet alleen voor heftrucks, maar voor alle mobiele machines met een constructiesnelheid vanaf 6 km/u. Ook reachtrucks en bijvoorbeeld zijladers dienen dus voorzien te zijn van een kenteken. Elektrische palletwagens hoeven hierdoor geen kenteken te hebben.

Kenteken heftruck verplicht op openbare weg

Die 1300 mm breedte is voor iedereen duidelijk, maar over wat precies ‘gebruik op de openbare weg’ inhoudt, bestaat nog wel eens discussie. Daarom bij deze een korte definitie van de openbare weg:

Een terrein dat openbaar en ongehinderd toegankelijk is, wordt gerekend tot de openbare weg. Naast wegen vallen onder de openbare weg dus ook fietspaden, bermen, voetgangersgebieden en parkeerterreinen. Alleen terreinen die zijn afgesloten door bijvoorbeeld een hek of slagboom en waar sprake is van een meldplicht, vallen niet onder de openbare weg.

Verder gebruikt u de openbare weg op het moment u het terrein betreedt. Een weg of voetpad oversteken geldt dus ook als gebruik van de openbare weg!

Overige eisen voor heftrucks op openbare weg

Naast een geldig kenteken dient een heftruck aan nog een aantal eisen te voldoen voordat u er de weg mee op mag. De volgende eisen worden volgens de wet Regeling Voertuigen aan uw heftrucks op de openbare weg gesteld:

  • Het voertuig dient aan de voorzijde voorzien te zijn van twee werkende lampen, oftewel een dimlicht en een stadslicht
  • Richtingaanwijzers aan de zowel de voor- als achterzijde van het voertuig
  • Twee achterlichten, twee remlichten en twee reflectoren (rode) aan de achterzijde
  • Waarschuwingsknipperlichten
  • Buitenspiegels (links is altijd verplicht en bij een volledige cabine dient er aan beide zijden een buitenspiegel te zijn)
  • Uitstekende delen, zoals vorken, dienen afgeschermd of verwijderd te worden
  • Claxon
  • Een WAM-verzekering
  • Is de heftruck langer dan zes meter? Dan dient deze voorzien te zijn van extra richtingaanwijzers en oranje reflectoren aan beide zijden. 

Houd er verder rekening mee dat blauwe lampen, zoals die van een Pedestrian Awareness Light of een bluespot, niet gebruikt mogen worden op de openbare weg. Ook het gebruik van zwaailampen op de openbare is niet toegestaan, tenzij het gaat om een heftruck (of de aanhanger erachter) met een breedte van meer dan 2600 mm. In dat geval is het gebruik van een zwaailamp juist verplicht.

Mitsubishi heftrucks worden geleverd conform alle eisen

Koopt of huurt u een heftruck bij Mitsubishi Forklift Trucks? Dan zorgen wij ervoor dat uw heftruck aan alle eisen voldoet en dat de heftruck wordt geleverd met een geldig kenteken. Voor de levering laten wij uw bestelde trucks dus keuren, registreren en van een kenteken voorzien. Hier heeft u dus zelf geen omkijken meer naar!

Registratieplicht en kentekenplicht voor bestaande heftrucks in eigendom

In het jaar 2021 was het mogelijk om heftrucks die al in uw eigendom waren online te registreren via de website van de RDW. Enkel een registratie volstond, dus een goedkeuring en kenteken waren niet verplicht om ermee de openbare weg op te gaan. De meeste heftruckeigenaren hebben deze registratie in 2021 aangevraagd en zijn daarmee tot 2025 vrijgesteld van keuring en een kentekenplicht. Bent u in het bezit van een heftruck met een bouwjaar voor 2021 en heeft u geen gebruik gemaakt van deze overgangsregeling? En wilt u de heftruck gebruiken op de openbare weg? Dan dient u hiervoor eerst een keuring aan te vragen via de website van de RDW.

Heeft u vragen over de kentekenplicht voor heftrucks? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Wij helpen u graag.