<img src="https://queue.simpleanalyticscdn.com/noscript.gif" alt="" referrerpolicy="no-referrer-when-downgrade">
Skip to content

Milieuvergelijking: elektrische en diesel heftrucks

Het kiezen van de juiste heftruck is meer dan een operationele beslissing; het weerspiegelt de kernwaarden en toekomstvisie van uw bedrijf. Of u nu een kleine zaak heeft of een groot bedrijf leidt, de keuze tussen een elektrische heftruck en een diesel heftruck gaat over meer dan alleen dagelijks werk. Het gaat ook over de toekomst van uw bedrijf en het milieu. In deze blog verkennen we de kenmerken van beide opties, zodat uw beslissing naadloos aansluit bij zowel uw bedrijfsdoelen als uw milieuambities.

 

* Deze vergelijking is gebaseerd op twee specifieke modellen: de elektrische FB14-20(C)N2T serie en de diesel FD20-35N3 serie.

1. Emissies en luchtzuiverheid:

Diesel heftrucks: Moderne heftrucks, zoals de FD20-35N3 serie, voldoen aan strenge EU Stage V emissienormen, waardoor ze veel schoner zijn dan oudere modellen. De heftrucks zijn uitgerust met geavanceerde technologieën om de uitstoot te minimaliseren. Ze zijn uitgerust met speciale dieselroetfilters (DPF) en dieseloxidatiekatalysatoren (DOC). Deze filters vangen roetdeeltjes op en de katalysatoren helpen de uitlaatgassen te zuiveren. Hierdoor stoten ze veel minder vervuilende stoffen uit dan oudere modellen. Ze zijn krachtig en geschikt voor zware lasten en buitengebruik.

Elektrische heftrucks: De FB14-20(C)N2T serie biedt een schone werking zonder directe uitstoot, ideaal voor binnenwerk en operaties in emissiegevoelige zones. Daarnaast biedt de ECO-modus van de FB14-20(C)N2T serie een energiezuinige werking, waardoor de heftruck langer op één batterijlading kan werken. Dit maakt de elektrische heftruck bijzonder geschikt voor lange werkdagen. De Li-ion batterij-optie biedt snelle oplaadtijden en een onderhoudsvrije werking, waardoor de tijd en kosten voor het onderhoud aanzienlijk verminderen.

2. Energie-efficiëntie en kosten:

Diesel heftrucks: Diesel heftrucks, zoals de FD20-35N3 serie, leveren sterke prestaties, zelfs voor de zwaarste taken. Ze zijn direct klaar voor gebruik en hebben geen laadtijd nodig. Door geavanceerde motortechnologie en systemen zoals de drie-weg katalysator, zijn ze zuinig en stoten ze minder uit.

Elektrische heftrucks: De elektrische FB14-20(C)N2T serie staat bekend om zijn efficiënte energiegebruik, mede dankzij de ECO-modus die het energieverbruik optimaliseert, ideaal voor lange werkdagen. Bovendien zorgt het Li-ion-batterijsysteem voor een verhoogde efficiëntie (tot 30% efficiënter dan traditionele lood-zuur-batterijen) en vereist het geen dagelijks onderhoud zoals het bijvullen van water. De Li-ion batterijen hebben een snel laadcapaciteit; het duurt slechts 1 tot 2 uur om een lege accu volledig op te laden en 15 minuten om de heftruck weer enkele uren te laten rijden. Deze factoren dragen bij aan lagere operationele kosten en minder uitvaltijd, wat de elektrische heftrucks een economisch voordelige keuze maakt

3. Geluidsniveau en werkomgeving comfort

Diesel heftrucks: Moderne diesel heftrucks hebben een reeks verbeteringen ondergaan om het geluidsniveau te verminderen. Dankzij geavanceerde technologieën zoals beter ontworpen motoren en effectievere geluidsisolatie zijn ze veel stiller dan oudere modellen. De heftrucks zijn nog steeds hoorbaar, vooral tijdens intensief gebruik. Maar de nieuwere modellen zijn aanzienlijk verbeterd op het gebied van geluid, waardoor ze geschikter zijn voor gebruik in semi-gesloten ruimtes of in de buurt van werkplekken. De robuuste bouw en de kracht maken ze ideaal voor veeleisende buitentaken, waarbij het geluidsniveau vaak minder kritisch is.

Elektrische heftrucks: staan bekend om hun uitzonderlijk lage geluidsniveau, wat ze ideaal maakt voor gebruik in magazijnen en andere binnenruimtes waar geluidsoverlast een zorg is. Het ontwerp van deze elektrische heftrucks draagt bij aan een rustigere en meer geconcentreerde werkomgeving. Ze produceren geen motor- of uitlaatgeluid, wat de communicatie tussen werknemers verbetert en bijdraagt aan een aangenamere werksfeer. 

Door de directe elektrische aandrijving van de FB14-20(C)N2T serie, gecombineerd met de afwezigheid van een verbrandingsmotor, is het operationele geluid aanzienlijk lager dan dat van dieselvarianten. Dit maakt ze een voorkeurskeuze in omgevingen waar geluidsoverlast tot een minimum moet worden beperkt 

4. Onderhoud en levensduur

Diesel heftrucks: diesel heftrucks zijn ontworpen voor duurzaamheid en langdurig gebruik. Ze zijn gebouwd met stevige componenten die de stabiliteit en bescherming verhogen, zoals de robuuste constructie en volledige buikbescherming om de motorruimte te beschermen tegen vuil, stof en water. Dit draagt bij aan een lange levensduur van de motor. Hoewel regulier onderhoud vereist is, zoals het controleren van filters en olie, zorgt dit ervoor dat de heftruck betrouwbaar presteert, zelfs onder zware werkomstandigheden.

Elektrische heftrucks: elektrische heftrucks vereisen minder onderhoud dan dieselmodellen, voornamelijk omdat ze minder bewegende onderdelen hebben. De Li-ion batterijen, bijvoorbeeld, zijn nagenoeg onderhoudsvrij en hebben geen dagelijkse inspecties of waterbijvulling nodig, wat de kans op gebruikersfouten en de noodzaak van reservebatterijen vermindert. Bovendien dragen functies zoals het Intelligent Cornering System (ICS) en geavanceerde elektronische systemen bij aan de preventie van slijtage door overmatige belasting of onjuist gebruik. Deze factoren leiden tot lagere onderhoudskosten en minimaliseren operationele onderbrekingen, wat de totale eigendomskosten verlaagt.

5. Veiligheid

Diesel heftrucks: De diesel heftrucks staan bekend om hun stevigheid en zijn ontworpen voor langdurig en intensief gebruik. De robuuste bouw zorgt voor stabiliteit en beschermt tegen ruwe werkomstandigheden. Het hydrostatische stuursysteem biedt nauwkeurige besturing en controle, terwijl het geïntegreerde Presence System (IPS) extra veiligheid biedt door de truck en de mast te immobiliseren wanneer de bestuurder niet aanwezig is.

Elektrische heftrucks: Elektrische heftrucks zijn uitgerust met geavanceerde veiligheidsfuncties. Het Sensitive Drive System+ (SDS+) past de reactiesnelheid van de machine aan de handelingen van de bestuurder aan, wat zorgt voor een veilige en intuïtieve bediening. Het Intelligent Cornering System (ICS) past automatisch de snelheid in bochten aan om stabiliteit te garanderen. De automatische parkeerrem met Hill Hold-functie voorkomt onbedoeld wegrollen op hellingen, waardoor de veiligheid in de werkruimte wordt verhoogd.

Elektrische en diesel heftrucks hebben allebei hun pluspunten en zijn beide nuttig in de industrie van vandaag. Als u moet kiezen, denk dan aan wat u nodig heeft voor uw werk, hoe ze het milieu beïnvloeden en wat ze kosten over de hele periode. Welke heftruck u ook kiest, ze helpen uw werk beter en groener te doen. Heeft u vragen of wilt u meer advies? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag verder!