<img src="https://queue.simpleanalyticscdn.com/noscript.gif" alt="" referrerpolicy="no-referrer-when-downgrade">
Skip to content

Acht tips voor het inrichten van uw magazijn

Een doeltreffend ingericht magazijn is de ruggengraat van elke succesvolle onderneming waar efficiëntie en productiviteit hand in hand gaan. Van slimme opslagoplossingen tot geoptimaliseerde werkprocessen, een goed magazijn kan een wereld van verschil maken. Wij willen u graag helpen bij het realiseren van een goed magazijn en hebben daarom tien tips op een rijtje gezet.

1 Ruimte indeling magazijn 

Voor een efficiënte magazijninrichting is strategische ruimte-indeling van groot belang. Dit begint met het definiëren van drie kernprocessen in het magazijn: ontvangst, opslag en verzending. Deze indeling weerspiegelt de primaire functie van een magazijn als tijdelijke opslagplaats voor goederen. Het resultaat is een duidelijke opdeling in ontvangstzones voor binnenkomende goederen, opslagruimtes voor het bewaren van items, en verzendgebieden voor het uitsturen van goederen. Deze aanpak wordt aangepast aan het soort goederen en de grootte van het magazijn. Dit zorgt voor een goede en georganiseerde werkruimte. 

2 Optimaliseer gangbreedte

Het optimaliseren van de gangbreedte in een magazijn kan de opslagcapaciteit flink verhogen. Smalle gangen bieden ruimte voor extra stellingrijen. Wat de efficiëntie verbetert. Het type heftruck dat u gebruikt is belangrijk om mee te nemen in het kiezen van de gangbreedte; traditionele heftrucks vereisen bredere gangen van ongeveer 3,20 meter, terwijl reachtrucks met minder ruimte, circa 2,80 meter, uit de voeten kunnen. Voor maximale ruimtebenutting zijn smalle gangen trucks, die slechts 1,75 meter nodig hebben, een uitstekende keuze. De juiste afstemming tussen voertuigtype en gangbreedte is essentieel voor een effectieve magazijninrichting.

3 Kies het juiste opslagsysteem

De keuze van het juiste opslagsysteem is belangrijk voor een efficiënte magazijnwerking. De beslissing hangt af van de aard en hoeveelheid van uw goederen. Palletstellingen zijn ideaal voor grotere items, terwijl legbordstellingen geschikt zijn voor kleinere goederen. Deze keuze beïnvloedt direct de snelheid van opslag en orderverwerking. Dit is belangrijk voor het handhaven van een soepele goederenstroom. Een goed afgestemde inrichting zorgt voor snellere toegang tot goederen en efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte. 

4 Effectieve signalering en wegwijzing in het magazijn

Een effectieve magazijninrichting vereist duidelijke signalering en wegwijzing. Dit omvat het markeren van gangpaden, uitgangen, en gevaarlijke gebieden, evenals het aangeven van de locaties van specifieke goederen of afdelingen. Goede signalering draagt bij aan de veiligheid door duidelijkheid te bieden aan personeel en bezoekers over waar ze zich bevinden en waar ze naartoe moeten. Dit verbetert de efficiëntie door het verminderen van verwarring en tijdverlies. Bijvoorbeeld, kleurgecodeerde gangen of genummerde stellingrijen helpen bij het snel lokaliseren van items, wat resulteert in een soepeler en veiliger magazijnoperatie.

5 Maximaliseer efficiëntie met dubbelspel

Efficiëntie in magazijnoperaties verhoogt u door het 'dubbelspel'-principe: het combineren van inslag- en uitslagtaken. Dit houdt in dat heftrucks, na het afleveren van een lading, niet leeg terugkeren, maar direct een andere lading meenemen. Deze methode verhoogt de productiviteit en vermindert onnodige ritten. Het werkt het beste als de docks voor inkomende en uitgaande goederen dicht bij elkaar liggen. Dit zorgt voor een gestroomlijnde goederenbeweging en vermindert de tijd die heftrucks zonder lading doorbrengen, wat bijdraagt aan een efficiënter magazijnbeheer.

6 Optimaliseer de magazijnlay-out

Het strategisch plaatsen van stellingen langs de lengte van het magazijn en het creëren van parallelle gangen verhoogt de efficiëntie. Lange, rechte gangen verminderen de frequentie van gangwissels door orderpickers, wat tijd bespaart en de productiviteit verhoogt. Vermijd stellingen die haaks op elkaar staan of een knik vormen, om onnodig lange rijafstanden te voorkomen. Integreer kolommen in het ontwerp door ze tussen stellingstaanders te plaatsen, wat de navigatie van heftrucks verbetert zonder waardevolle opslagruimte in te leveren.

7 Strategische planning van gangen en verkeersstromen

Bij het inrichten van magazijnruimtes is het belangrijk om rekening te houden met de bewegingsruimte van trucks. Als trucks elkaar moeten kunnen passeren, dient de gangbreedte hierop afgestemd te zijn, hoewel dit de opslagcapaciteit kan beïnvloeden. Overweeg eenrichtingsverkeer of een slim WMS om botsingen in smallere gangen te voorkomen. Daarnaast is het essentieel om de stellingen zo te plaatsen dat de gangrichting overeenkomt met de goederenstroom, waardoor trucks efficiënter kunnen navigeren en minder afstand hoeven af te leggen.

8 Richt een goede klaarzetruimte in

Een goede ‘klaarzetruimte’ is onmisbaar bij goederenontvangst en expeditie. Onvoldoende ruimte kan leiden tot inefficiënties en knelpunten, waarbij goederen en pallets in de weg staan. Dit zorgt voor vertragingen, verhoogde kans op schade en verstoring van de workflow. Door voldoende ruimte te garanderen, wordt een vlotte doorstroom van goederen bevorderd en worden veiligheidsrisico’s verminderd. U verhoogt hiermee de algehele efficiëntie van het magazijn. Het voorkomen van knelpunten in deze zones is van groot belang voor een gestroomlijnde en productieve magazijnoperatie. 

Magazijninrichting door Mitsubishi Logisnext Europe

In deze blog over magazijninrichting hebben we het belang van een doordachte aanpak benadrukt, van planning tot uitvoering. Voor een complete oplossing biedt Logisnext diensten aan, van ontwerp met CAD-systemen tot montage en onderhoud, alles volgens de laatste veiligheidsnormen. Hun service omvat ook jaarlijkse veiligheidsinspecties en keuringsrapporten, waarbij klanttevredenheid en efficiëntie voorop staan. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies en ondersteuning bij het optimaliseren van uw magazijn.