<img src="https://queue.simpleanalyticscdn.com/noscript.gif" alt="" referrerpolicy="no-referrer-when-downgrade">
Skip to content

Zes voordelen van een elektrische heftruck

De afgelopen jaren heeft de elektrische heftruck een steeds groter deel van de heftruckmarkt veroverd. Steeds vaker zien we dat bedrijven in uiteenlopende sectoren hun heftrucks met verbrandingsmotor vervangen door heftrucks met een elektrische motor. Logisch, want een elektrische heftruck doet op het gebied van kracht, prestaties en efficiëntie op vrijwel geen enkel vlak nog onder voor een heftruck op diesel, benzine of LPG. Daarbij bieden elektrische trucks enkele grote voordelen ten opzichte van hun fossiele evenknieën. Ontdek hier zes voordelen van elektrische heftrucks.

Een elektrische heftruck is beter voor het milieu

Een elektrische heftruck is uitstootvrij. Ook wanneer we de CO2-emissies die vrijkomen bij de productie en bij het opwekken van elektriciteit meetellen, valt de totale CO2-footprint van een elektrische heftruck substantieel lager uit dan die van een truck op fossiele brandstof. Kiezen voor elektrisch aangedreven trucks is dus een goede manier om de impact van uw bedrijfsprocessen op het klimaat terug te dringen. Overigens zal dit niet alleen voordelen voor het klimaat opleveren, maar ook voor uw organisatie. Dit aangezien wetgevers, klanten, investeerders en andere stakeholders in toenemende mate verwachten dat bedrijven hun verantwoordelijkheden nemen op dit gebied. 

Daarbij profiteert uiteraard ook de directe omgeving waarin de trucks gebruikt worden. Naast CO2 zijn verbrandingsmotoren tevens een bron van koolstofmonoxide, fijnstof en zwavelverbindingen. Door deze bron weg te nemen, zorgt u voor een gezondere werkomgeving voor uw medewerkers.

Elektrische heftrucks zijn veiliger

Naast een gezondere werkomgeving verhogen elektrische trucks nog op een aantal andere manieren de veiligheid van uw medewerkers. In tegenstelling tot een heftruck op diesel of LPG, stopt een elektrische vorkheftruck bijvoorbeeld automatisch wanneer de bestuurder zijn voet van het acceleratiepedaal haalt. Een tweede voordeel is dat het zicht van de bestuurder niet belemmerd wordt door uitlaatgassen. Een derde veiligheidsvoordeel is dat de zware laaggeplaatste batterij ervoor zorgt dat de truck stabieler is. In combinatie met intelligente stabiliteitssystemen als Passive Sway Control garandeert dit een optimale veiligheid voor uw bestuurders en andere medewerkers.

Stille werking

Ook de stille werking van de elektromotor draagt bij aan een verhoogde veiligheid op de werkplaats. Zonder de geluidsvervuiling van de verbrandingsmotor worden alarmsignalen immers sneller opgepikt en kunnen medewerkers eenvoudiger communiceren. Daarbij zorgt een stille werkomgeving voor minder stress, minder hoofdpijn en minder risico op gehoorschade en op die manier tot meer tevreden medewerkers. 

Elektrische trucks hebben lagere gebruiks- en onderhoudskosten

De elektriciteit die nodig is om de lithium-ion batterij of de loodzuuraccu op te laden, is voordeliger geprijsd dan de LPG, diesel of benzine die nodig is om de tank te vullen. Per uur bent u met een elektrische truck gemiddeld twee tot drie keer voordeliger uit dan met een truck op brandstof. Dit verschil zal uiteraard oplopen naarmate brandstof duurder wordt en elektriciteit goedkoper. Bovendien: steeds meer bedrijven voorzien in hun elektriciteitsbehoefte door middel van zonnepanelen op het dak, wat de energiekosten voor elektrische voertuigen in principe reduceert tot nul. 

Naast minder energiekosten zorgen ook lagere onderhoudskosten ervoor dat de totale gebruikskosten van een elektrisch model nog verder omlaag gaan. Elektrische trucks bevatten namelijk minder (bewegende) slijtage onderdelen, zoals startmotoren en koelsystemen. Daarnaast hoeft er bijvoorbeeld geen koelmiddel of motorolie ververst te worden, wat de servicekosten nog verder terugdringt. 

Zowel geschikt voor buiten als binnen

Een elektrische heftruck kan zowel binnen als buiten ingezet worden. Met name indoor heeft de truck enkele belangrijke voordelen ten opzichte van modellen op brandstof. Allereerst zorgt de schone werking van de elektromotor ervoor dat de kwaliteit van de lucht in de werkplaats niet wordt aangetast. Daarnaast is een truck met elektromotor wat compacter dan een brandstoftruck, wat leidt tot een grotere wenbaarheid en een kleinere draaicirkel. In magazijnen waar hoge eisen worden gesteld aan optimale efficiëntie en prestaties kan dit een doorslaggevend voordeel opleveren. 

Ook buiten staan trucks met elektromotoren inmiddels hun mannetje. Vroeger vormde de beperkte gebruiksduur van de accu hier vaak een probleem, maar tegenwoordig kan een truck met een volgeladen accu de hele werkdag functioneren. Omdat trucks bovendien zijn uitgerust met een waterdicht chassis en cabine, vormen ook natte of vochtige werkomstandigheden geen belemmering mee voor het outdoor gebruik van een vorkheftruck op elektrisch.

Ergonomisch ontwerp

Een zesde voordeel van een elektrische heftruck zijn de betere ergonomische eigenschappen van het voertuig. We noemden al de stille werking, het eenvoudiger afremmen en het ontbreken van uitlaatgassen die zorgen voor een comfortabelere werkomgeving. Daarbij maakt ook het minder trillen van de motor het werken met een elektrische truck minder belastend. Dit alles zorgt er in combinatie met innovatieve Mitsubishi technologie als intuïtieve hydraulische vingertop besturing en een groot kleurendisplay voor dat uw medewerkers fijner en met minder moeite hun werk kunnen doen, wat het risico op uitval nog verder verkleint.