<img src="https://queue.simpleanalyticscdn.com/noscript.gif" alt="" referrerpolicy="no-referrer-when-downgrade">
Skip to content

Wat is een EPT certificaat?

Veilig werken is een absolute prioriteit in ieder magazijn. In de eerste plaats is een veilige werkomgeving essentieel voor medewerkers op de vloer. Daarnaast lopen bedrijven die de veiligheid niet op orde hebben grote risico’s, zowel financieel als juridisch. Werken uw medewerkers met elektrische pallettrucks (EPT’s)? Dan dienen deze omwille van de veiligheid in het bezit te zijn een geldig EPT certificaat. In dit artikel vertellen we u alles over het EPT certificaat. U leest wat het is, waarom het zo belangrijk is, of het verplicht is en hoe u zorgt dat uw medewerkers de juiste training ontvangen om het certificaat te behalen.

Wat is een EPT certificaat?

EPT’s worden ingezet in onder meer magazijnen en warenhuizen om zware pallets met lading van de ene naar de andere plek te brengen. Het populaire interne transportmiddel lift een pallet een stukje omhoog, zodat hij loskomt van de vloer en makkelijk verplaatst kan worden. Een EPT is een krachtig voertuig dat wordt aangedreven door een elektrische accu. Daardoor heeft een bestuurder weinig kracht nodig om het voertuig te bedienen. 

Hoewel er weinig kracht nodig is voor de bediening, kan verkeerd gebruik leiden tot grote schade en ernstig lichamelijk letsel. Een EPT certificaat is een certificaat voor bestuurders van elektrische palletwagen. Het is een certificaat dat aantoont dat iemand capabel is en veilig met een EPT kan werken. Om in aanmerking te komen voor dit bewijs van bekwaamheid, moeten medewerkers een trainingsprogramma voltooien en een examen afleggen. 

Is een EPT certificaat verplicht?

In Nederland is een EPT certificaat niet bij wet verplicht. De meeste bedrijven hanteren echter wel intern de regel dat het verplicht is om in het bezit te zijn van deze certificering voordat medewerkers met een pallettruck mogen werken. Hier zijn goede redenen voor, zowel juridisch als financieel. Volgens onze wet moeten medewerkers namelijk wel kunnen aantonen dat zij over voldoende kennis en vaardigheden beschikken om veilig met een bedrijfsvoertuig om te kunnen gaan. En een geldig certificaat is hiervoor bij uitstek geschikt. Wordt uw bedrijf gecontroleerd en kunt u niet bewijzen dat uw chauffeurs kundig zijn in het veilig besturen van voertuigen? Dan loopt u het risico op flinke boetes. 

Ook in het geval van EPT gerelateerde incidenten met letsel of schade tot gevolg, is het heel belangrijk om aan te kunnen tonen dat de betrokken medewerker bekwaam een EPT kan besturen en over voldoende kennis beschikt. Niet alleen kan de inspectie u ook in dit geval boetes opleggen, ook verzekeringsmaatschappijen zullen eisen dat medewerkers over de juiste papieren beschikken. Wanneer dit niet het geval is, hebben zij het recht om een uitkering te weigeren en blijft u dus mogelijk zitten met hoge kosten. 

Waarom een certificaat voor een elektrische pallettruck? 

Samengevat zijn er dus diverse goede redenen om als bedrijf te zorgen dat medewerkers beschikken over een pallettruck certificaat:

  • U zorgt voor een veilige werkomgeving in het magazijn en voorkomt ongevallen.
  • Met de juiste certificaten kunt u de wetgever laten zien dat u voldoet aan de gestelde eisen, en loopt u geen risico op boetes bij controles.
  • De meeste verzekeringsmaatschappijen hanteren een geldig EPT certificaat als dekkingsvoorwaarde. Zonder dit certificaat loopt u dus het risico niet gedekt te zijn bij ongevallen.
  • Als veilig bedrijf dat voldoet aan alle wet- en regelgeving bent u een aantrekkelijke werkgever, wat de tevredenheid van medewerkers zal vergroten.

Elektrische pallettruck training

Medewerkers kunnen een EPT certificaat halen door een EPT training te volgen. Een EPT training duurt slechts één dag en is speciaal bedoeld voor magazijnmedewerkers, vrachtwagenchauffeurs en andere medewerkers die werken met elektrische pallettrucks. Tijdens de trainingen is zowel aandacht voor theorie als praktijk en kandidaten sluiten de dag af met een theorie- en praktijkexamen. Onder meer de volgende onderdelen komen aan bod:

  • Een korte uitleg over de werking en soorten elektrische pallettrucks
  • Theorie over veilig en werken en milieu
  • Ergonomisch werken
  • Controle van de palletwagen
  • Wettelijke eisen en regelgeving
  • Basisvaardigheden rijden met een EPT

EPT trainingen van Mitsubishi Forklift Trucks

Heeft u interesse in onze EPT trainingen voor één of meerdere medewerkers? Onze ervaren en VCA-gecertificeerde trainers komen graag bij u langs voor training bij u op locatie. Het maakt daarbij niet uit of u palletwagens van Mitsubishi of andere merken in gebruik heeft: wij maken voor de training gebruik van uw eigen voertuigen, zodat de training maximaal effectief is. Naast trainingen voor beginners kunnen wij opfriscursussen verzorgen, voor medewerkers met een certificaat dat op korte termijn niet meer geldig zal zijn.

Heeft u vragen of wilt u direct een EPT training aanvragen en uw medewerkers een EPT certificaat laten behalen? Neem dan contact op. Wij kijken graag samen met u hoe onze trainers u het beste van dienst kunnen zijn.