<img src="https://queue.simpleanalyticscdn.com/noscript.gif" alt="" referrerpolicy="no-referrer-when-downgrade">
Skip to content

Heftruck of reachtruck: wat zijn de verschillen?

Een heftruck en een reachtruck zijn beide voertuigen die speciaal ontworpen zijn om zware lasten te heffen en te verplaatsen. Bovendien zien ze er op het eerste oog ongeveer hetzelfde uit. Toch zijn er wel degelijk grote verschillen tussen beide trucks. Uw medewerkers hebben er dan ook een apart certificaat voor nodig. Meer weten? In dit artikel leggen we uit wat de belangrijkste verschillen zijn tussen heftrucks en reachtrucks. 

Traditionele heftruck – Uitleg 

Een traditionele heftruck is het bekendste en veelzijdigste voertuig om zware lasten mee te heffen en verplaatsen. Heftrucks worden onder meer gebruikt in magazijnen, in productiefaciliteiten, in het haventransport en op de bouwplaats. 

Bij een heftruck zit het hefmechanisme aan de voorkant (voor de voorwielen) en zit de bestuurder recht achter de vork, met de blik dus richting de vork. Om ervoor te zorgen dat de heftruck tijdens het heffen niet kiepert, is de achterkant van het voertuig verzwaard. Bij een elektrische heftruck zit bijvoorbeeld de accu aan de achterkant. Daarnaast is bij de meeste heftrucks extra contragewicht aangebracht.

Heftrucks zijn verkrijgbaar met elektrische, diesel- en LPG-motoren. Elektrische modellen zijn zowel geschikt voor buiten als binnen en hebben een hefvermogen van 1,2 tot 18 ton. De maximale hefhoogte varieert van 2 tot 7 meter. Gebruikt u de elektrische heftruck enkel binnen? Dan zijn heftrucks met drie (volrubber) wielen een goede optie voor meer wenbaarheid. Heftrucks met een verbrandingsmotor zijn alleen geschikt voor gebruik buiten en kunnen tot 10 ton heffen tot een hoogte van 7,5 meter.

Reachtruck – Uitleg

Een reachtruck is over het algemeen een kleiner en lichter voertuig dan een heftruck, waardoor hij dus compacter en wendbaarder is. In plaats van extra gewicht aan de achterkant, wordt een reachtruck in balans gehouden door het hefmechanisme door middel van uitschuifbare wielen meer boven het zwaartepunt van het voertuig te plaatsen. Als gevolg van deze constructie is een grotere hefhoogte mogelijk, tot wel 14 meter. Daartegenover staat wat minder hefcapaciteit dan bij een heftruck, tot ongeveer 2,5 ton. 

Een ander verschil met de traditionele heftruck is de zitpositie van de bestuurder. Die is bij een reachtruck zijwaarts, waardoor de bestuurder meer overzicht heeft en comfortabeler kan werken. 

De grote wendbaarheid en het vermogen om tot grootte hoogtes te heffen, maken een reachtruck bij uitstek geschikt voor het in- en uitladen van (hoge) magazijnstellingen die dicht op elkaar staan. Wat u dus verder zult zien is dat reachtrucks helemaal zijn ontworpen met deze functie in het achterhoofd. De voertuigen zijn daardoor bijvoorbeeld altijd voorzien van elektrische, uitlaatgasvrije aandrijving, drie kleine wielen, volrubber banden en een verbeterd zicht omhoog vanuit de cabine.

De verschillen tussen heftrucks en reachtrucks op een rijtje

In het kort verschillen heftrucks en reachtrucks met name op de volgende zes punten:

  1. Balans. Het meest fundamentele verschil tussen een vorkheftruck en een reachtruck, is de manier waarop het voertuig in balans wordt gehouden tijdens het heffen van een zware lading. Bij een heftruck gebeurt dit voornamelijk door middel van contragewicht en het verzwaren van de achterzijde van de truck. Een reachtruck blijft hoofdzakelijk in balans dankzij uitschuifbare steunpoten. 
  2. Maximale hefhoogte. De maximale hefhoogte verschilt uiteraard per model en er zijn zeker heftrucks te vinden met een grotere maximale hefhoogte dat bepaalde reachtruck modellen. Over het algemeen kan een reachtruck echter hoger heffen dan een traditionele heftruck. 
  3. Maximaal hefgewicht. Een heftruck heeft over het algemeen een groter maximaal hefvermogen dan een reachtruck. 
  4. Wendbaarheid. Een reachtruck is over het algemeen smaller, en lichter, waardoor hij wendbaarder is dan een heftruck. Dit komt onder meer naar voren als we kijken naar de draaicirkel van deze voertuigen. Heftrucks met drie wielen komen overigens qua wendbaarheid in de buurt van een reachtruck.
  5. Aandrijving. Omdat reachtrucks vrijwel uitsluitend binnen gebruikt worden, zijn ze standaard uitgerust met elektrische aandrijving. Bij heftrucks is elektrische aandrijving overigens ook steeds meer standaard, maar hier kunt u ook kiezen voor LPG en diesel.
  6. Zitpositie. Bij een traditionele heftruck zit de bestuurder met het gezicht richting het hefmechanisme en de vork. Bij een reachtruck zit de bestuurder zijwaarts, waardoor hij een beter zicht heeft op de lading.

Welke truck past bij mijn bedrijf?

Overweegt u één of meerdere trucks aan te schaffen voor uw bedrijf en twijfelt u tussen een traditionele heftruck en een reachtruck? Dan raden we aan om in de eerste plaats te kijken naar de inzet van de trucks. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar een allround sterke truck die u niet alleen in het magazijn wilt gebruiken, maar ook buiten? Dan zal een traditionele heftruck de voorkeur hebben. Wilt u de truck enkel gebruiken in het magazijn en bent u op zoek naar trucks die in smalle gangen ladingen snel tot grote hoogtes kan tillen? Dan zouden we kiezen voor een reachtruck.

Uiteraard heeft u bij Mitsubishi Forklfift Trucks zowel bij heftrucks als reachtrucks nog keuze uit een groot aantal afmetingen, hefvermogens, aandrijflijnen en andere eigenschappen. Aan de hand van uw wensen en met name de manier waarop u de trucks wilt gaan inzetten, adviseren wij u graag over uw keuze. Ook vertellen we graag meer over de verschillen tussen heftrucks en reachtrucks op typeniveau. Meer weten of direct een adviseur spreken? Neem vrijblijvend contact op.